Porovnajme si platy, oni majú taký plat a ty?

9. februára 2016, Bindas, Nezaradené

Priatelia, porovnajme si platy. Každý sám za seba. Možno budeme prekvapení, že mesačný plat ústavného sudcu môže byť väčší od nášho až o 600 % a viac. Bolo preto rozhodnutie nezmrazovať platy ústavným sudcom naozaj správne?

Priatelia, viete koľko má plat predseda Ústavného súdu? Tak ja som sa dočítal, že  predseda Ústavného súdu má mesačný plat okolo  6 466 €. Je to veľa, alebo je to málo, keď priemerný plat zamestnanca v našom hospodárstve je okolo 790 €? Pritom sa odhaduje, že asi najviac ľudí na Slovensku má mesačný plat len okolo 600 €!

Samozrejme treba objektívne priznať, že každá profesia je iná, a vyžaduje si iné vzdelanie, iné fyzické, či psychické zaťaženie, a to treba samozrejme spravodlivo zhodnotiť a spravodlivo zaplatiť. Rozdiely sú však ako vidíte naozaj priepastné. To ako málo dôverujú občania sudcom a súdom, tak o tom tu ani teraz radšej nebudem písať.

Mojim cieľom však nie je platová rovnosť, ale platová spravodlivosť. Tiež nie som naivný a viem, že my ľudia sme ešte stále tak nedokonalí, že 100 % spravodlivosť sa tu nedá dosiahnuť, ale aj tak si myslím, že v právnom štáte k tej spravodlivosti  musíme vždy aspoň smerovať. Prečo? Lebo bez smerovania k pravde a spravodlivosti, už potom nemožno hovoriť o právnom štáte.

Myslím si, že tí, čo majú na starosti na Slovensku právo, tí, čo majú strážiť u nás spravodlivosť, tak tí majú byť pre nás ostatných vzorom v spravodlivosti a práve, a to aj v takej citlivej otázke, akou je výška platu.

P.S. Milí ústavní sudcovia preto vám radím, robte si svoju prácu tak, aby vám nikto nikdy nemohol povedať toto: Nič nemilujú tak, ako vlastný prospech. Epiktétos