Založ si blog

Nielen športové, ale i politické súťaže majú byť férové

Sú medzi športovou a politickou súťažou isté paralely?  Šport je súťažou o medaily, a politika je súťažou o voličov. Táto súťaž sa aj teraz v predvolebnej kampani ešte viac ukazuje a prehlbuje. Výsledky v športe, a víťaza v hociktorom športe akceptujeme až vtedy, keď bola súťaž naozaj férová. Neférovú súťaž nás však len nahnevá a rozčúli. Samozrejme potom takého víťaza, ktorý nehral férovo, ani za víťaza neuznávame, a ani nepokladáme.

 

V športe je to jednoduché

 

Súhlasil by majster sveta v cyklistike náš slávny a svetový  Peter Sagan, s takými pretekmi, že  hoci je medzi štartom a cieľom 100 km, tak on by neštartoval tam kde štartujú všetci, ale on by štartoval zo 40 kilometra?

 

Myslím si, že nielen Sagan, ale aj ostaní majstri sveta by s takou neférovou súťažou nesúhlasili, a do takejto súťaži by ani nenastúpili. Bolo by to pod jeho úroveň, súťažiť s takýmto náskokom, a stať sa víťazom v takej súťaži. Jeho športová hrdosť, a filozofia športu by mu to nedovolila. Veď, akým by to bol majstrom sveta, keby mal taký náskok?

 

Áno priatelia, v športe sa musí súťažiť o medaily vždy fér, a ten, čo nesúťaží fér, tak ten je zo súťaže vyradený. Šport má tak oproti politike tu výhodu, že, ten čo chce v súťaži takto klamať, tak ten je zo súťaže vyradený, a nikdy sa nestane víťazom. V politickej súťaži ako vidíme je to už iné.

V politike sa nefér súťaž ľahko zakamufluje

 

Politik i politická strana môže súťažiť nefér, a aj tak ju zo súťaže nikto nevyradí a nediskvalifikuje. Ako vidno z predvolebných prieskumov, tak okolo 40 % je tu celkom jedno, ako sa tu neférovo v predvolebnej kampani o voliča súťaží. Obrazne povedané my modrí kandidáti musíme štartovať z tej istej štartovacej čiary, ale červení kandidáti si mohli ešte pred samotnou súťažou urobiť náskok, a to aj vďaka peniazom modrých kandidátov, lebo tie „vlaky zadarmo“, či iné populistické balíčky, ktoré urobili červeným tak skvelú reklamu a náskok, sme im zaplatili aj my modrí kandidáti.

 

Aj napriek tejto neférovej súťaži  sme sa my modrí kandidáti nevzdali, a postavili sme sa na tú istú štartovaciu čiaru, i keď je jasné, že i naše  peniaze boli zneužité na reklamu len tých červených, ktorí tak štartovali v tejto súťaži o voliča s poriadnym a neférovým náskokom.

 

V športe sa klame dopingom, v politike populizmom

 

Už T.G. Masaryk  to povedal jasne: „Všetko čo nám dáva štát, dáva nám z našich  peňaženiek.“ Preto aj v  tejto predvolebnej kampani platíVšetko čo nám dáva červený líder, tak nám to nedáva zo svojej peňaženky, ale dáva nám to len z  peňaženiek nás všetkých. Aby som bol aktuálny, tak tie vrátky za plyn nie sú o tom istom? Prečo ten líder červených nerozdáva tie balíčky pred kamerami a miliónmi divákov aj spolu s tými modrými lídrami, veď v tých balíčkoch sú predsa aj peniaze nás všetkých modrých, či nie? Nie je toto všetko ta nečistá a špinavá reklama, ktorá mu tak robí v tejto neférovej predvolebnej súťaži ten priepastný okolo 40 % náskok? Sagan by do takej súťaži nenastúpil. My modrí kandidáti musíme.

Nezneužili tak červení kandidáti na svoju propagáciu a predvolebnú kampaň, aj dane modrých kandidátov, teda tých kandidátov, s ktorými mali férovo a čestne súťažiť v tej istej predvolebnej súťaži, o tých istých voličov? Predstavte si priatelia, žeby aj Sagan, tak neférovo súťažil, tak to by bolo rýchlo po jeho sláve.

 

Takže otázka na záver

 

Páčil, by sa vám priatelia finálový beh na 100 metrov na  olympiáde, keby 7 modrých šprintérov  štartovalo na štarte, a jeden červený šprintér už mal náskok 40 metrov v našom prípade 40 %? Bol by takýto víťaz naozaj víťazom, či len obyčajným zbabelcom? Je preto predvolebná kampaň červených kandidátov naozaj férová? Aký názor na to máte vy? Nie je lepšie čestne prehrať v takej neférovej súťaži, ako takú neférovú súťaž vyhrať?

 

P.S. Vedieť, čo je správne, a nerobiť to je najväčšia zbabelosť. Konfúcius

Populistické balíčky nezmenia nič, ale Slovensko Krajina Kúpeľov zmení Slovensko, viac na www.bindas.eu

 

 

EUROkracia nie je DEMOkracia

28.01.2020

Toto je môj osobný príbeh z roku 2016, keď som kandidoval do NR SR ako nezávislý kandidát. Prečo som sa rozhodol kandidovať? Podľa mňa sa Slovensko môže ľahko ocitnúť v „autopasci“. Myslím si, že Fico neuvážene a nestrategicky preorientoval celú slovenskú ekonomiku len na jednu kartu. Spoliehať sa však len na jeden monokultúrny priemysel je podľa mňa politickým [...]

Smer si vôbec neuvedomuje, že trápnymi videami proti opozícii pomáha hlavne Kotlebovi?

25.01.2020

Oni fakt vôbec nepochopili, že týmito trápnymi videami, ktorými chcú potopiť opozíciu tak pomáhajú hlavne Kotlebovi? Prečo? Keď občania, ktorí vidia tieto naozaj trápne videá si povedia, že SMER už nebudú voliť, tak im ostáva len alternatíva Kotleba. Keď budú vznikať aj iné trápne videa, tak Kotleba môže už pred Voľbami 2020 oslavovať. Čakal som od tých [...]

Prečo to, čo nás trápi najviac, je najmenej medializované?

23.02.2016

Ľudí na Slovensku najviac trápi nezamestnanosť, exekúcie, hypotekárne otroctvo a nespravodlivosť.S tým treba naozaj súhlasiť, a preto aj táto predvolebná kampaň by mala byť podľa mňa venovaná aj ekonomike, a teda nielen Ficovi a Matovičovi. Pozrite si však média tlačené, či tie elektronické od internetu až po televíziu všade sa tam dookola riešia len špinavé [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 35272x
Priemerná čítanosť článkov: 2205x

Autor blogu

Kategórie