Založ si blog

Voly patria na pole, a nie na radnicu

Áno, priatelia slobody, demokracie a prosperity Slovenska je to tak:Voly patria na pole, a nie na radnicu Nemecké príslovie

Životným poslaním každého dobrého politika je neustále zvyšovanie, a nie znižovanie životnej úrovne obyčajných občanov. Len silná ekonomika môže byť dôkazom múdrej politiky, a múdrych politikov. História nás učí, že kde vládli hlupáci, tam vládla v krajine bieda. Inak povedané,  koľko múdrych hore, toľko bohatstva aj dole a koľko hlúpych hore, toľko biedy aj dole.  Každý múdry politik vie, že až vznikom ekonomicky silných regiónov, môže vzniknúť  silný ekonomický štát. Len ekonomicky silný štát, sa môže stáť silným sociálnym štátom. Iné politické reči, sú pre mňa naozaj len rozprávky a bájky pre malé deti. Podľa mojej teórie, sociálny štát bez silnej ekonomiky, nikde na svete neexistuje.

Sú to teda regióny štátu, čo tvoria štát. Preto treba masívne investovať do rozvoja regiónov. Vo svojej knihe: „Nezabudnime – existujú“, som už v minulom storočí  jasne a jednoznačne napísal v kapitolách: „Pramene bohatstva a pramene biedy“, „Odstúpte! Manažéri nastúpte!“, „Megatrend 3. Tisícročia“, či „Politika a ekonomika Made in Germany a Made in Slovakia“, čo treba robiť s ekonomikou, a politikou Slovenska.

Zdá sa, že od vzniku Slovenska žiadne programové vyhlásenie vlády nehovorí o tom, akým hlavným a progresívnym  smerom sa má  vydať celá ekonomiku Slovenska, aby sa znížila rekordná nezamestnanosť, a aby samostatné Slovensko samo, a samostatne svojimi silami, porazilo túto dnešnú krízu. Preto ponúkam svoj recept na novú silnú a slovenskú ekonomiku.

Keď si postupne prečítate tento blog, a blogy, ktoré prídu po ňom, tak ľahko zistíte, že celkom novú slovenskú ekonomiku vám dnes v tejto predvolebnej kampani neponúka priatelia nikto. TOP témou sú stále špinavé politické kauzy, ale nie ekonomika, a pritom väčšinu z nás živí tá ekonomika, a nie dnešná jalová politika.

Môj recept  je postavený na politikmi stále nedocenenom prírodnom bohatstve, ktorým sa momentálne na Slovensku len vo veľkom plytvá. O čo ide? Ide o zle a chybné hospodárenie s podzemnou vodou a prameňmi, a ide o zaostávajúci, nepodporovaný a ignorovaný sektor cestovného ruchu. Práve tu sú podľa mňa, ukryté  silné ekonomické zdroje pre prosperitu Slovenska. Tu sú ukryté tisícky nových pracovných miest. Tu je ukrytá aj prosperita naozaj nového a silného Slovenska.

Od vzniku Slovenska žiadna vláda a žiadna politická strana jasne nepomenovala a neurčila, čo je národným strategickým záujmom krajiny, čo je v  ére globalizácie rozhodujúce, aby Slovensko nezaniklo a  nezaostávalo v „mori“ iných ekonomík sveta. Pritom z minulosti vieme, že po druhej svetovej vojne len vďaka štátnym zásahom  a industrializáciou krajiny sa postupne darilo vyrovnávať regionálne rozdiely.  Len vďaka štátnym zásahom,  sa zlá situácia v zaostalých regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti menila k lepšiemu.

Vďaka týmto múdrym zásahom štátu, sme v 60. rokoch boli v HDP a životnej úrovni na tom oveľa lepšie, ako Rakúsko! Naša koruna bola vtedy dokonca silnejšia než rakúsky šiling! V polovici šesťdesiatych rokov však iné zlé politické zásahy a zlé naplánovaná ekonomika zlyhala. Tak vidíte, že tak ako múdre štátne zásahy vedia urobiť v štáte veľa dobra, tak hlúpe štátne zásahy vedia narobiť v štáte aj veľa zla.

Podstatnou chybou vtedy bolo to, že sme začali zaostávať v technológiách. Monopolne a bezkonkurenčné prostredie začalo produkovať slabú, a zaostalú ekonomiku. Nekonkurenčné technológie a nekonkurenčné politické stratégie zabránili tomu, aby sa mohol dosahovať  maximálny výkon ekonomiky, s minimálnym príkonom surovín a energie. Myslím si, že po rozpade ČSFR a vzniku SR, prišli ďalšie  zlé politické rozhodnutia, ktoré  viedli k tomu, že sme pod cenu rozpredali “zlaté nosnice” našej ekonomiky a preto dnes nemáme “žiadne zlaté vajcia”, ale veľké “h…o” a životnú úroveň Rakúska nedosiahneme asi ani o 20 rokov!

Preto je načase prijať strategické a kľúčové ekonomické rozhodnutia, ktoré naštartujú nanovo ekonomiku Slovenska, a využijú všetky dostupné zdroje pre rozvoj Slovenska, ktoré sú pre stále biednu politiku stále zanedbávané a nevyužívané. Dnešná moderná politika musí byť hlavne o ekonomike, a nie o stále nových politických kauzách.

 Hovoriť dnes o slovenskej ekonomike a slovenskom priemysle, keď „Vlajkové lode“ slovenskej ekonomiky sú v milosti a nemilosti zahraničných firiem, mi pripadá dosť absurdné. Spoliehať sa  jednostranne na automobilový priemysel, je ďalšou hrubou politickou chybou lebo toto je „autopasca“. Voči obyčajným občanom môže byť takáto politika nezodpovedná, nebezpečná, vysoko riziková a riskantná. Pozrite sa čo je z dnešného Detroitu predtým najslávnejšej, a najsvetovejšej lokalite vo výrobe áut. Po odchode automobiliek je to miesto plné biedy a zločinu.

Keď Slovensko dnes nemá vlastný veľký a nosný priemysel, na ktorom by mohlo Slovensko profitovať aj po odchode automobiliek, tak si myslím, že  je na tom už dnes Slovensko naozaj veľmi zle. Za takéto ekonomicky slabé Slovensko som v roku 1992 v Prahe určite nehlasoval.  Ktorí, z dnešných politikov vám vie zaručiť, dokedy tu tento automobilový priemysel zostane? Ktorí, z dnešných politikov vám povie, aký iný priemysel nahradí tento dočasný a montážny priemysel?  Ktorí, z dnešných politikov vám povie, čo tu bude po jeho obchode?

Ja si myslím, že keď sa nič revolučne nezmení, tak to vystihnú dve slová – ekonomická katastrofa. Tieto automobilky nie sú predsa v našich rukách, a keby odišli, tak Slovensko môže vyhlásiť možno rovno aj bankrot. Takáto zlá a nerozumná politika, sa nás obyčajných občanov, až príliš dotýka. Veď, keď tu nebude veľa práce, tak tu bude len ešte viacej biedy.

P.S. Preto potrebujeme premiéra, teda manažéra typu Tomáša Baťu. Až vtedy by to v  celom štáte  vyzeralo a fungovalo tak dobre, ako to dobre funguje a vyzerá v  jeho fabrikách aj dnes!

Pokračovanie na budúce.

 

EUROkracia nie je DEMOkracia

28.01.2020

Toto je môj osobný príbeh z roku 2016, keď som kandidoval do NR SR ako nezávislý kandidát. Prečo som sa rozhodol kandidovať? Podľa mňa sa Slovensko môže ľahko ocitnúť v „autopasci“. Myslím si, že Fico neuvážene a nestrategicky preorientoval celú slovenskú ekonomiku len na jednu kartu. Spoliehať sa však len na jeden monokultúrny priemysel je podľa mňa politickým [...]

Smer si vôbec neuvedomuje, že trápnymi videami proti opozícii pomáha hlavne Kotlebovi?

25.01.2020

Oni fakt vôbec nepochopili, že týmito trápnymi videami, ktorými chcú potopiť opozíciu tak pomáhajú hlavne Kotlebovi? Prečo? Keď občania, ktorí vidia tieto naozaj trápne videá si povedia, že SMER už nebudú voliť, tak im ostáva len alternatíva Kotleba. Keď budú vznikať aj iné trápne videa, tak Kotleba môže už pred Voľbami 2020 oslavovať. Čakal som od tých [...]

Prečo to, čo nás trápi najviac, je najmenej medializované?

23.02.2016

Ľudí na Slovensku najviac trápi nezamestnanosť, exekúcie, hypotekárne otroctvo a nespravodlivosť.S tým treba naozaj súhlasiť, a preto aj táto predvolebná kampaň by mala byť podľa mňa venovaná aj ekonomike, a teda nielen Ficovi a Matovičovi. Pozrite si však média tlačené, či tie elektronické od internetu až po televíziu všade sa tam dookola riešia len špinavé [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 35266x
Priemerná čítanosť článkov: 2204x

Autor blogu

Kategórie